Jun 16, 2015

Organizuj: kuhinjski ormarić sa kulinarskim sastojcima i začinima

Oduvek sam imala želju da kuhinjske sastojke – brašno, so, mešavinu začina (iliti vegetu), prezle i sl., držim tako da se vidi sva njihova lepota. Sviđaju mi se sve te boje i teksture, pa mi je cilj bio da ih istaknem, kako bi me inspirisale dok kuvam, a najbolje rešenje za to sam videla u staklenim posudama.

Organizuj: kuhinjski ormarić sa kulinarskim sastojcima i začinima

Pored ovog estetskog dela tu je i praktični, jer je daleko praktičnije i lakše sve čuvati u čvrstim posudama, a ne u ambalaži u kojoj su sastojci kupljeni.

Ali želje su jedno, a mogućnosti drugo…osim ako nisi spreman da pronađeš drugi put do cilja – a to je put kućne radinosti uz koji sve želje postaju stvarnost! :) ...I tako sam dobila svoje staklene tegle za začine…


Tegle za začine

Naime, instant kafa koju u poslednje vreme konzumiramo dolazi u visokim staklenim teglama, idealnim za ovu priliku. Kada sam prikupila dovoljan broj krenulo se sa skidanjem etiketa…ovaj deo procesa bih rado zaboravila…tako je naporno. Probala sam više tehnika skidanja, kako same etikete tako i ostataka lepka, ni jedna od tehnika me nije oduševila, ali sam sa kombinacijom svih njih nekako došla do čistih tegli.

Usledilo je ispisivanje i lepljenje etiketa, punjenje tegli, a zatim i organizovanje kuhinjskog ormarića u kome držim sastojke za kuvanje i začine.

Tegle za začine

Tegle za začine

Tegle za začine

Sam ormarić je deo visećeg dela kuhinje i nalazi se uz šporet, a iznad radne površine kako bi mi, u toku pripremanja hrane, sastojci bili pri ruci.

Ovako je izgledao pre ove vikend akcije... Sistem koji sam imala više nije bio efikasan, a i estetski deo nije bio zadovoljavajući (kako bi i bio kad nije bilo željenih staklenih posuda)...

Slika PRE

S obzirom na trenutne potrebe i sastojke koje koristim ormarić sam organizovala na sledeći način:

Slika POSLE

Najdoljnja polica sadrži sastojke potrebne za pripremanje jela – brašno, so, pirinač, prezle, vegetu…

U manjim posudama sa leve strane držim sastojke koji dolaze u malim pakovanjima – biber, mlevena paprika i sl., kao i sastojke koje u kuvanju najčešće koristim (npr. so i mešavina začina) i za koje su mi najpraktičnije manje posude.

U teglama sa desne strane se nalaze ostali sastojci, kao i rezerva soli i vegete.


Srednja polica sadrži sastojke potrebne za pripremanje peciva i kolača – brašno, prašak za pecivo, susam i ostalo. Ovde sam pored tegli upotrebila i ambalažu Multivite/Cedevite u koju sam sipala kokos, susam, kakao i šećer u prahu. Obeležila sam ih uz pomoć markera i bele samolepljive trake, koju sam upotrebila kao etiketu.

Teglice od ambalaže Multivite/Cedevite


Najgornja polica čuva rezervu sastojaka, kao i one sastojke koje retko koristim. Ovu policu ne mogu dohvatiti bez upotrebe stolice, što je i razlog zašto sam baš nju upotrebila za ovu namenu.

Za organizaciju stvari po kući nije neophodno kupiti kutije i razne organajzere. Sa malo kreativnosti i ideje sve možete organizovati uz veoma mali trošak (ako i toliko).

Kreativno organizovanje

Tako sam na srednjoj polici, za kesice praška za pecivo, vanil šećera i ostalog, upotrebila kutiju od Ferrero Rocher-a. Dok sam unutrašnju ambalažu keksa upotrebila za suvo grožđe (koje trenutno samuje, ali pridružiće mu se šlag i slični sastojci). Takođe sam, na najgornjoj polici, za razvrstavanje i lakše skidanje rezerve sastojaka, upotrebila stiroporske tacnice.

To bi bio kraj ture po ovom delu kuhinje, nadam se da ste uživali. Za kraj vam ostavljam poslasticu - slike "Pre i Posle":

Pre i Posle

Kako vi organizujete začine i druge kulinarske sastojke? I znate li efikasan način skidanja etiketa (i lepka) sa tegli - biću vam do neba zahvalna ako mi otkrijete vašu tajnu?! :)

Srećno!