Apr 30, 2015

Kako očistiti rernu sastojcima iz kuhinje

Postoji popriličan broj recepata, saveta i tekstova na ovu temu. Jedni kažu, rerna treba da bude hladna, drugi da treba da bude vruća, treba da se greje nakon nanošenja sredstva za čišćenje, treba koristiti sodu bikarbonu sa vodom ili sirćetom, tu je i so, deterdžent za suđe, itd. Šta od ovoga treba koristiti i kako postupiti?

Ono što je zajednički sastojak svih recepata, a ujedno i glavno sredstvo kod čišćenja rerne na ovaj način, jeste soda bikarbona, ali ona nije dovoljna... Treba vam nešto s čim ćete je pomešati kako biste dobili sredstvo kojim ćete očistiti rernu.

Kako očistiti rernu sastojcima iz kuhinje

To može biti voda, alkoholno sirće, deterdžent za suđe, ili kombinacija nekog od njih (ili neki treći način).
Neki recepti kažu da se po unutrašnjosti rerne pospe soda bikarbona, a zatim naprska sirćetom i ostavi da odstoji. Drugi, opet, kažu da se soda bikabona pomeša sa vodom, da se dobije pasta, kojom se premaže rerna i ostavi da odstoji (neki nakon nanošenja ove paste nanose i sirće). Postoje i saveti da se na tvrdokorne fleke doda i so.

Savet: Sodu bikarbonu i sirće nije efikasno sjedinjavati mimo površine koju čistite (npr. u činiji). Ovo je iz razloga što dolazi do reakcije – soda bikarbona peni kada joj se doda sirće, što, navodno, povećava njenu moć uklanjanja nečistoća, a ta reakcija bila bi suvišna u činiji koju ne čistite već koristite za mešanje sastojaka.

Pored raznih smesa, postoje i razni saveti o toploti rerne. Jedni savetuje da rerna bude hladna, drugi da se rerna uključi nakon nanošenja smese za čišćenje, treći... shvatate šta hoću da kažem. Imajte na umu da se soda bikarbona suši, a sušenje se pospešuje u toploj (a naročito vrućoj) rerni, a kada se ona suši počinje da stvrdnjava pa je teže, ako ne i nemoguć, ukloniti je bez ponovnog kvašenja.

Pored ovoga, tu je i pitanje vremena držanja smese za čišćenje u rerni iliti vreme „kiseljenja“ rerne, ali da ne nastavljam u nedogled, prelazim na moj način čišćenja rerne.

Nastao je kombinovanjem više recepata i njihovim dorađivanjem na osnovu onoga što sam „okusila“ u praksi.

Kako očistiti rernu sastojcima iz kuhinje

Sastojci koje koristim su:

  • soda bikarbona,
  • voda,
  • deterdžent za suđe.

Mešam sodu bikarbonu i vodu tako da dobijem pastu. Mera je otprilike jedna mera vode na dve mere sode bikarbone. Najbolje je sipati određenu količinu sode bikarbone u sud za mešanje, a zatim dodavati po malo vode i mešati. Ukoliko ocenite da je retko dodajte još malo sode bikarbone, a ukoliko je pregusto dodajte vode. Uvek je lako napraviti još smese ukoliko ste napravili premalo.

Ovoj smesi dodam i malo deterdženta za suđe. Ne previše. U zavisnosti od količine pripremljene smese ići će i mera ovog sastojka (otprilike 1/10 mere koju ste koristili za merenje prva dva sastojka).

Kako očistiti rernu sastojcima iz kuhinjeDobijeni smesu sunđerom nanosim na unutrašnju stranu vrata i rerne. Nakon toga nanesenu smesu naprskam rastvorom vode i sirćeta i otavim da odstoji oko sat, dva (ili duže ako je potrebno). Kada vreme istekne sodu bikarbonu pokupim, a ono što je još preostalo (ponovo) naprskam rastvorom sirćeta i izribam sunđerom. Zatim prelazim na potpuno uklanjanje sode bikarbone. Ovo može da se radi sirćetom ili toplom vodom.

Za sve vreme čišćenja rerna je hladna!

Kako očistiti rernu sastojcima iz kuhinje

Čišćenje rerne sa sastojcima iz kuhinje je zaista efikasno, s tim da još nisam našla zadovoljavajući način za čišćenje veoma zagorelih tvrdokornih tragova. Recept za ovo, za sada, mi je – ukoliko već postoji, skinuti tvrdokornu fleku nekim komercijalnim hemijskim sredstvom za ovu namenu, a nakon toga dovoljno je korišćenje prirodnih sredstava za čišćenje, pod uslovom da zagorelu hranu počistite odmah, kao i da rernu redovno čistite.

Kako vi čistite rernu? Ukoliko to radite prirodnim sredstvima koji recept koristite?

Srećno!